Ankara Life Dergisi

Yoga; Fiziksel ve Ruhsal Özgürleşmedir.

Yoga, bedenin dinçliğini korumanın yanı sıra ruhu da doyuran muhteşem bir egzersizdir. Hele ki inanarak ve isteyerek yoga yapmaya başladıysanız sizi fark ettirmeden içine çekerek yaşamınızda vazgeçilmeziniz olur. Tıpkı Selçuk Üniversitesi mezunu Özge Aydemir’in yaşamında olduğu gibi. Bugün Çayyolu Yoga Merkezi’nin eğitmeni olan Özge Aydemir ile yogayı ve yoga ile yaşamanın ayrıcalığını konuştuk.

Yoga eğitmenliğine uzanan süreçten biraz bahseder misiniz?
Ben çocukluk yıllarında, altı yaşlarında, yüzmeyle spora başladım. Üniversite yıllarına kadar bu branşta ilerledim. Çocuklar için antrenörlük yaptım. Lise yıllarımda hentbol ve voleybol hayatım da başladı ve üniversite takımında dört yıl voleybol oynadım.

Spor hayatım 2007 yılında pilates ile tanıştıktan sonra eğitmenlik ile devam etti. Daha sonra yogaya olan ilgim nedeniyle de federasyon bünyesinde eğiticilik serüvenim başladı. Halen Yoga Federasyonu’nda ve Çayyolu şubesinde eğitmenlik yapmaktayım.

Yogayı tanımlar mısınız?
Yoga kelime anlamı olarak birleşmek, bütünleşmek demektir. İnsanın bedeni, zihni ve ruhu ile bütünleşmesini ifade eder. Sonuçta özgürlük hissi oluşur. Kısacası yoga; fiziksel ve ruhsal özgürleşmedir!

Bedenin zihinle, ruhla ve doğayla uyumunu amaçlar. Kişinin içindeki gerçekliği ve farkındalığı ortaya çıkararak gerçek kimliğine ulaşmasını hedefler. Bunun için de birçok basamaktan geçilerek yoganın meyveleri alınır. İyengarin modeline göre biz; yama (mutlak kontrol), niyama (kişisel kontrol), asana (duruş), pranayama (nefes), pratyahara (içe dönme), dharana (konsantrasyon), dyana (meditasyon), samadhi (üst bilinç) adımlarını takip ederek yoganın meyvelerini alırız. Hepsi doğru olarak yapıldığında her şeyden önce sağlıklı, dingin, huzurlu, daha da önemlisi bilinçli, akılcı ve belki de spirituelliğe ulaşmış kişilikler oluruz.
Kimler yoga yapabilir?
Yoga her yaştan insanın yapabileceği bir egzersizdir. Ancak dikkat edilmesi gereken kişiye göre ve sağlık sorunlarına göre yoga yaptırmaktır. Yoga; kişinin sadece kaslarını kemiklerini çalıştırmakla kalmaz, içsel hastalıklarına da şifa verir.

Yoga basamaklarını detaylandırır mısınız?
İyengar tabanlı yoganın, ki buna raja yoga diyoruz, sekiz basamaklı yolu vardır. Bunlardan birincisi olan yama; toplumsal etiği ifade eder.Şiddetsizlik, dürüstlük, çalmama, enerjinin doğru kullanımı ve yetinme gibi amaçlara ulaşır. İkincisi olan niyama ise mutlak kontrolü ifade eder. Tamamen kişiseldir ve bedensel temizlik, alçak gönüllülük, kendini analiz etme ve geliştirme, çalışmak, var olma nedenini göz önünde tutmak gibi hedeflere ulaştırır. Üçüncüsü ise asanadır ve duruş, bir oturuş alma, yani o durumda olma anlamlarına gelir. Dördüncü adımda pranayama vardır. Sağlam girilmiş bir pozda kontrollü nefes alıp vermek anlamına gelir ve enerji kontrolünü sağlar. Beşinci sırada pratyahara bulunur. Pratyahara; tüm duyguları içe çekmek ve kendini dış etkenlere kapatmak demektir. Altıncısı ise dharanadır ve konsantrasyon sağlanan adımdır. Yedinci adımda dhayana yani meditasyon vardır. Son adımda ise samadhi yani mutlak bilinç ya da üst kimlik bulunur.

Yoga yapmak için belirli kıstaslar var mı, varsa nelerdir?
Her şey nefes ile başlar. Nefesi doğru almıyoruz. Biz diyafram nefesini yani ilk doğduğumuzda aldığımız gerçek nefesi öğretmekle başlıyoruz işe.

Yorumlar

0 yorumlar