Ankara Life Dergisi

Seda Koçlar

“ Tek bir yere odaklamak ve ait olmaktan ziyade gelecek olan bütün güzelliklere açık olmayı hedefliyorum.”

Yaşam ve sanat süreçlerinizi anlatır mısınız?
1995 Ankara doğumluyum. Eğitimime Ankara’da başladım ve hala da devam etmekteyim. İlkokul yılarımda hep öğretmen olmak istediğimi dile getiren bir çocuktum. O zaman mahalledeki bütün çocukları toplayıp ders anlatırdım. “Öğretmen olmak istiyorum” derdim fakat hangi alanda öğretmenlik yapmak istediğimi henüz keşfetmemiştim. Resme başlangıç serüvenim ise ortaokulda başladı. Daha doğrusu içimde hep var olan o yetenek ortaokul yıllarımda resim öğretmenimin beni keşfetmesiyle başladı. Resim derslerim benim için hep heyecanlı ve keyif vericiydi. Kendimizce oluşturduğumuz teknikler olurdu. Öğretmenim kış resmi istediğinde kar beyaz olduğu için nasıl yapacağımı bilemez sayfayı önce komple siyaha boyar, daha sonra silgi ile silerek kendimce kar efektini verirdim. Sanırım bunu hepimiz yaptık.

Ortaokul yıllarımda yaptığım resimlerin yanı sıra çizdiğim kıyafetler arkadaşlarımın hep dikkatini çekerdi. Üreğil Anadolu Kız T. M. Lisesi’nin Grafik Bölümü’nü kazanarak resim alanında kendimi geliştirmeye başladım. Lise hayatımda da pek çok öğretmenimin yol göstermesi ve destek vermesiyle 10. sınıftayken çok da geç olmadan resim kursunda eğitim alarak kendimi geliştirdim. Üç yıl aldığım eğitim, isteğim ve azmim üniversitelerin yaptığı yetenek sınavlarında başarı elde etmemi sağladı. Gazi Üniversitesi Görsel İletişim, Gazi Üniversitesi Resim-İş Eğitimi, Hacettepe Üniversitesi Grafik, Konya Selçuk Üniversitesi Resim öğretmenliği gibi bölümleri de kazandım. Ailemle beraber kalma arzum ve maddi imkânlar dâhilinde Ankara’da kalıp Gazi Üniversitesi, Gazi Eğitim Fakültesi Resim-İş’e kaydımı yaptırdım. Üniversiteye kayıt olmamla beraber öğrenci olarak gittiğim çizim kursunda hocam beni öğretmenlik yapmam için çağırdı ve üç yıl boyunca orda eğitim vererek çalıştım ve okulumu devam ettirdim. Ailemizde ilk üniversiteli olmak beni ve ailemi gururlandırmıştı.

Lisans eğitimim hep güzel ve keyifliydi. Sevgili Şeniz AKSOY hocamın desteği engin bilgi ve deneyimlerinin bana sanatsal anlamda çok katkısı oldu. Okulumuzda aldığımız eğitim doğrultusunda pek çok sergiye katıldım. Sadece okul içinde kalmayıp okul dışında karma sergilerde bulundum. Beni heyecanlandıran şey resmin her alanına karşı ilgi duymam oldu. Özgün baskı, dijital sanat gibi pek çok alanda da kendimi geliştirmek için uğraştım.

Kültür Turizm Bakanlığı’nın düzenlediği 16. Şefik Bursalı Resim Yarışması’nda tepsi üzerine yaptığım serigrafi baskımla katılarak ilk katıldığım yarışmada sergileme aldım. Lisans eğitimimin yavaş yavaş bitmesi beni üzmeye başlamıştı ve devam etmek istediğimi hissettim. Bu yüzden de sanat yolunda ilerlemek adına yine Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi- Bileşik Sanatlar Tezli Yüksek Lisans mülakatlarına başvurdum. Yüksek Lisansı kazanmamla beraber resme daha çok odaklanıp daha çok ürettim. Benim için üretmek her zaman önemli oldu. Şu anda yüksek lisans programımın tez döneminde okumaya üretmeye kendimi geliştirmeye devam etmekteyim.

Mesajlarınızı resminize yansıttığınızı düşünüyor musunuz?
Çevremde arkadaşlarım olsun veya kalabalık ortamlar olsun her zaman insanların birbirine olan bakışları benim dikkatimi çekerdi. Çünkü iletişimde gözler ve yüz ifadesi çok önemlidir. Bunun üzerine yaptığım resimlerimde insanların ifadeleri benim her zaman konum oldu. Resimlerimde ne tarzla yapmış olursam olayım portrelerimin hiçbirinin mutlu olmaması ve hepsinin büründüğü ruh hali resimlerimin ayırt edici özelliğidir. Tekli çalıştığım portrelerde bakışları ön plana alırım ki izleyicinin dikkatini çeksin. Yansıtmak istediğim mesaj aslında iletişimde ifadelerin ne kadar çok önem taşıdığı ve insanların hep bir memnuniyetsiz olma durumunu ve kalabalık içinde de ne kadar yalnızlaştığı.

Özgünlük konusundaki düşünceleri açıklar mısınız? Sizce sizin resminizi özgün yapan özellikler nelerdir?
Sanatı sanat yapan unsur sanatçının kendinden bir parça katmasıdır. Hepimizin farklı his, karakter ve düşüncelerimizin farklı olması sanatı ve sanatçıyı, üreten bireyi farklı kılar. Baktığımızda konusu figür, nesne, somut olan her sanatçı aslında doğadan esinlenmiş olur. Fakat burada önemli olan kendinden bir parça, tarz, üslup katıp yeni bir sanat icra etmesidir. Yaptığım işlerde önce ben neyi nasıl ifade etmek istiyorum buna bakıyorum.

Genellikle resimlerim bitmeden kimseden yorum almadan tamamen kendi düşüncemi fikrimi aktarmaya çalışıyorum. Çünkü sanatta yanlış veya doğrunun olduğunu düşünmüyorum. Tuvalde herkes kendi fikrini görmek ister ama önemli olan sizin fikirleriniz, sizin tarzınızdır ve o tarzın izleyiciyi etkilemesidir.

Başta resim olmak üzere sizi ve sanatınızı etkileyen sanatçılar kimlerdir?
Etkilenmekten çok sevdiğim sanatçılar James Ensor, lautrec, Neşet Günal, Fikret Mualla, Hale Asaf gibi pek çok sanatçıyı tarz olarak severim.

Sanatta kopya, esinlenme hakkındaki düşünceniz ile esinlenme ile kopyacılığın sınırı nedir? Bu sınır nasıl tespit edilmelidir?
Esinlenme olmadan sanat yapmak veya yapmaya çalışmanın imkânsız olduğunu düşünüyorum. Esinlenmek bir şeyden ilham almak, içine doğmak, mülhem olmak demektir. Sanatçı doğadan esinlenir. İnsandan, evrenden, yaşamdan, var olmaktan, bazen bir sandalyeden bazen de bir yaprak parçasından esinlenir. Kendinden bir düşünce, duygu katarak yeni bir resim yaratma eylemine girişir. Fakat bahsettiğimiz başka bir sanatçının işlerini kopya etmekse onun kişiye iyi bir taklit yapmanın dışında bir şey katacağını düşünmüyorum. Başkasının fikri başkasının olsun.

Ressam ve sanatçı sınırında olan bir genç ressam olarak sanatçılığa giden yolda kendinizi geliştirmek adına neler planlıyor ve nasıl yapıyorsunuz. Planlamalarınızı uygulayabiliyor musunuz?
Ne olursa olsun her zaman daha iyisini yapmaya çalışıyorum ve çok üretmek için elimden geleni yaptığımı düşünüyorum. Üretmek gelişim için önemli. Önüme çıkan fırsatları değerlendirmek için ve kendi fırsatımı yaratmak için bol bol çalışıyorum.

Gelecek ile ilgili hedefleriniz nedir?
Gelecek ile ilgili hedeflerim ilk önce ekonomik özgürlüğümü elde etmek ve ilerde de hiç durmadan üretmek. Sanat alanında üretmek için ekonomik olarak güçlenmek oldukça önemli. Yaptığım çalışmaları sergilemek, kişisel bir sergi açmak hayallerim, hedeflerim arasında.

Siz şu an kendinizi nerede görüyorsunuz ve nerede görmek istersiniz?
Şu anda kendimi lisanstan yeni mezun olmuş yüksek lisansa başlamış, fakat bunların da bir tık üzerinde hayatında gelişimlerin olmasını isteyen bir genç olarak görüyorum. Kendimi görmek istediğim tek bir yere odaklamaktan, ait olmaktan ziyade gelecek olan bütün güzelliklere açık olmayı hedefliyorum.

Yorumlar

0 yorumlar