Ankara Life Dergisi

Rinoplasti Uygulaması’nda Nelere Dikkat Edilmelidir?

Günümüzde yaygın olarak yapılan plastik cerrahi türü Rinoplasti hakkında merak edilenleri başkentin en çok okunan yayını olan Ankara Life Dergisi ekibi, işin uzmanı Op. Dr. Fatma Ünal Tunçkaşık’a sorularını yöneltti.

Rinoplasti’de açık ve kapalı yaklaşımların avantajları ve dezavantajları nedir? Birbirlerine üstünlükleri var mıdır?

Açık Rinoplasti’de; burun alt kısımdaki ciltten ve burun içinden yapılan kesilerle, burun cildi şapka gibi kaldırılarak, kıkırdak ve kemik iskelet tamamen ortaya konur. Daha geniş bir görüş elde edilir ve düzeltilecek bölgelere direkt ulaşım imkanı verir. Bununla beraber iyileşme süresi, ödem, morluk ve burnun ucunda oluşan hissizlik biraz daha uzundur. Kapalı Rinoplasti’de; açık yaklaşımda burnun alt kısmına yapılan cilt kesisi yapılmaz. Burun içinde yapılan kesiler ile oluşturulan tünellerden, burunda düzeltilecek alanlara ulaşılır. Açık yaklaşıma göre cerrahi saha daha dardır. Deneyimli cerrahlar tarafından yapıldığında açık Rinoplasti’de yapılacak tüm işlemler kapalı Rinoplasti’de de uygulanabilir. Kapalı Rinoplasti’de burun destek ve bağ dokuları daha fazla korunduğu için ödem, morluk, burun ucundaki hissizlik daha az olur. Ameliyat süresi ve iyileşme süresi daha kısadır. Ayrıca burun dış kısmına bir kesi yapılmadığı için herhangi bir iz kalma ihitimali yoktur.

Rinoplasti hangi yaşlarda yapılır? Hangi mevsim uygundur?

Rinoplasti ameliyatını, hastalarımızın burun gelişimlerini tamamladıkları yaşlarda, yani kadınlarda en erken 16, erkeklerde 17 yaşında yapılabilir. Mevsimsel olarak her ne kadar toplumda yaz aylarında bu ameliyat yapılmaz olarak bilinse de her mevsim yapılabilir, herhangi bir sakıncası yoktur. Tabii ki ilk haftalarda kanama ve ödem açısından sıcak maruziyetini istemeyiz, fakat hastalarımız zaten bu dönemleri evde geçirmektedir.

Burun estetiğinde solunum problemi çözülür mü veya sonrasında nefes problemi yaşanır mı?

Rinoplasti ameliyatı olacak hastalarımızın büyük çoğunluğunda eşlik eden solunum sıkıntıları da bulunuyor, dolayısıyla estetik cerrahiyi sıklıkla septoplasti dediğimiz nefes problemini çözdüğümüz cerrahi ile kombine ediyoruz. Böylece hastalarımızda hem fonksiyonel nefes alabilen hem de estetik olarak güzel görünümlü bir sonuç elde etmeyi hedefliyoruz.

Rinoplasti  sonrası iyileşme süreci nasıl nasıldır?

Ameliyat süresi ortalama 2-3 saatir.  Ortalama bir hafta kalacak şekilde burun içine birer adet silikon tampon ve dışında alçı bulunuyor. İlk birkaç gün burunda sızıntı şeklinde kanamalar, ödem ve morluk olabiliyor. İlk 48 saat buz uygulamasını ödem ve morluğun az olması için öneriyoruz. Hastalarımız ortalama bir hafta sonra günlük hayatlarına dönmektedir. Birinci ayda kaba ödem görüntüsü gitmiş olup, üçüncü ve altıncı aylarda nihai sonucuna yakın bir burun elde edilmektedir.

Revizyon ameliyatı nedir ve ne zaman yapılmalıdır?

Revizyon ameliyatı daha önce burun estetiği yapılmış ve istenilen sonuç elde edilememiş, enfeksiyon, travma veya cerrahiye bağlı daha da kötü bir sonuç elde edilmiş hastalarda yapılan düzeltme ameliyatlarıdır. Primer dediğimiz ilk ameliyatlara göre daha komplike ve daha uzun ameliyatlardır, çünkü ilk ameliyata bağlı burnun anatomik yapıları ve doğal planları bozulmuş olup, içeride burnu şekillendirmek için kullanacağımız kıkırdaklar çoğunlukla yetersizdir, dolayısıyla  kulak kepçesinden veya ihtiyacın fazla olmasına bağlı olarak kaburgadan kıkırdak almak gerekebilir. Revizyon ameliyatlarının ne zaman yapılması gerektiği bence çok önemli bir konu, bu konuda hastalarımız çok aceleci olabiliyorlar. Tabii ki haklı olarak burunda estetik anlamda hoş olamayan durumun bir an önce düzeltilmesini isteyebiliyorlar, ancak revizyon gereken durumlarda ödemin tam olarak geçtiği ve burnun son şeklini değerlendirebileceğimiz bir zaman olan ortalama 1 yıl beklemek gerekir.

Dolgu yapılmış bir buruna estetik yapılabilir mi veya estetik sonrası burun dolgusu yapılır mı?

Burun dolgusunda çoğunlukla hyaluronik asit kullanılmaktadır. Ameliyat öncesi hyaluronidaz dediğimiz bir ilaçla kısa bir enjeksiyon işlemi ile dolguyu eritip sonrasında ameliyata alabiliyoruz, yani ameliyat için herhangi bir engel oluşturmaz. Ameliyat olmuş burunlarda ise; minimal kusurları dolgu kullanarak giderebiliyoruz. Tabii  ameliyat geçirmiş bir burunda, özellikle de çok deforme olmuş burunda kan dolaşımı bozuk olabiliyor, burada yapılacak dolgu işlemi tecrübe gerektiren bir işlem olup daha dikkatli yapılmalıdır.

Burun estetiğinin komplikasyon riskleri nelerdir?

Her ameliyatta olduğu gibi Rinoplasti’nin de komplikasyonları vardır. Hayatı tehdit eden komplikasyonlar nadirdir. Komplikasyon ve riskleri daha çok burnun şekli ile alakalı sorunlardır. Bunlar; burun ucunda düşme, burunda yamukluk, kemerli görünüm vs. bunun dışında en çekindiğimiz konulardan biri enfeksiyondur. Burnun enfeksiyon kapmasına bağlı çok ciddi deformitlerle karşılaşabiliyoruz. Enfeksiyon riski için önlem olarak ameliyat sonrası ağızdan antibiyotik ilaçlar ve antibiyotikli kremler ve burun yıkamaları veriyoruz, fakat nadir de olsa ciddi enfeksiyonlarla karşılaşılabiliyor. Ayrıca travmalara bağlı deformiteler oluşabiliyor. Bunun için hastalarımıza özellikle ilk 2 ay burnu darbelerden korumalarını öneriyoruz.

Kimler bu ameliyat için uygun adaydır?

Yara iyileşmesini bozacak diyabet, kalp rahatsızlığı ve tansiyonu olan hastalarda bu hastalıklar kontrol altında iken cerrahi yapılmalıdır. Kanama bozukluğu, aktif bir enfeksiyon , bağışıklık yetmezliği ve kronik rahatsızlıkları olan hastalarda bu hastalıklar kontrol altına alınmadan ameliyat etmemek gerekir.Mükemmeli isteyenler veya gerçekçi olmayan sonuç elde etmek isteyen hastalar Rinoplasti için çok uygun adaylar değildir. Burada hastalarla süreci ve sonuçları detaylı bir şekilde konuşmak gerekir. Beklentisi güzel bir görünüme kavuşmak isteyen hastalarımız ise; ameliyat için uygun adaydır diyebilirim.

Yorumlar

0 yorumlar