Ankara Life Dergisi

Pet Hospital Hastanesi’nin Cerrahi Servisleri Hakkında Neler Biliyoruz?

Can dostlarımızın sağlığını güvenilir ellere teslim ettiğimiz Pet Hospital Hastanesi’nde birçok cerrahi servis alanı bulunduğunu görmekteyiz. Peki evcil hayvanlarımızda cerrahi müdahalelerin önemi hakkında yeterli bilgiye sahip olduğumuzu düşünüyor musunuz? Eğer bir uzmanla görüşme sağlamadıysanız net bir cevap verebileceğinizi düşünmüyorum. Bu sebepten dolayı şehrin en çok okunan yayını Ankara Life Dergisi olarak sizler adına yola çıktık ve Pet Hospital Hastanesi Başhekimi aynı zamanda Cerrahi Bilim Başkanı Hakan Köse ile bir araya geldik. Merak ettiğimiz sorularımızı yanıtlayan Uzman Veteriner Hekim Hakan Köse’nin çok özel röportajı sizlerle, iyi okumalar dileriz.

Hakan Bey, Pet Hospital Hastanesi’nin servisleri hakkında bilgi verir misiniz?
Öncelikli olarak hastanemizde 7/24 acil servis hizmeti veriyoruz. Bunun dışında Dahiliye ve Kalp Hastalıkları, Ortopedi ve Cerrahi, Nöroloji Hastalıkları ve Operasyonları, Doğum ve Jinekoloji gibi ana dallara ayırabiliriz.

Cerrahi uzmanı olarak en fazla karşılaştığınız vakalar nelerdir?
Veteriner hekim olarak ilk görevimiz önleyici hekimliktir. Önleyici hekimlik ne demektir? Tıp dünyasında genel ve etik olarak hedefimiz evcil hayvanlarımızda hastalık oluşmaması için önlem almak buna göre beslenmelerini desteklemek, aşılarını takip etmek, özellikle ırk hastalıklarına yatkın petlerde ve yaşlı petlerde check-up programlarını geliştirip uygulamak ve erken teşhis ile doğabilecek hastalıkların önüne geçmektir. Ancak yine de karşılaşmak istemediğimiz sağlık problemleri gelişebiliyor. Kedi ve köpeklerimizin büyük çoğunluğu sahipleri ile birlikte evlerinde, bir kısmı da dışarıda yaşıyor. Özellikle apartmanda yaşayan kedilerimizde balkondan ve camdan düşme vakaları ile sıklıkla karşılaşıyoruz. Ciddi sağlık problemleri ile birlikte iskelet sisteminde de kırıklar oluşabiliyor. Dışarıda gezen kedi ve köpeklerde trafik kazaları sıklıkla görülmekte, aynı zamanda yine sıklıkla görülen vakalar olarak yabancı cisim yutma ve buna bağlı mide bağırsak sisteminde yarattığı problemler olabiliyor. Bu problemleri çoğunlukla operasyonlar ile çözüyoruz. İnsanlık için hayati sağlık problemlerine yol açan kanserler kedi ve köpeklerde de sıklıkla görülüyor, bundan dolayı tümöral olgular genelde cerrahi girişimle çözüme kavuşuyor.

Bir Veteriner Cerrah olarak son zamanlarda ilgi alanınızda olan konular nelerdir?
Son yıllarda her zaman yaptığım genel cerrahi dışında diz ortopedisi ve nöroloji konularında daha ön plana çıkmaya başladım. Irk yatkınlığı bulunan Poodle, Pomeranian, Chihuahua, Yorkshire Terrier, Shih-Tzu, Maltese Terrier, Amerikan Cocker, Cavalier King Charles ırkı köpeklerde hayatlarının ilk 7-8 ayını tamamladıktan sonra büyük bir yüzde ile diz kapağı çıkığı (Patellar Luksasyon) görüyoruz. Patellar Luksasyon’un 4 derecesi vardır. İlk iki derece genelde takip etmek istediğimiz seviyedeki çıkıklardır. 3. ve 4. derecede ise diz kapağı genelde tamamen ait olduğu oluktan dışarı çıkıyor ve köpeğimizin dizinde şiddetli ağrıya sebep oluyor. Bu da bize arka bacaklarda topallama olarak dönmekte. Hastalarımızda 3. ve 4. derece Patella Luksasyonlarında kalıcı bir iyileşme için zorunlu olarak operasyon seçeneğine başvuruyorum. Yine dizde ciddi ve aniden gelişen başka bir problem de ön çapraz bağ kopuklarıdır. Sıklıkla büyük ırk, daha az sıklıkla da küçük ırk köpeklerde rastlıyoruz. Bu hastalıkta ise aniden başlayan ve devamlı olan bir topallık görülür. Haftalar geçse bile topallık azalmaz, çözümü de yine cerrahi müdahale ile olmaktadır.

Hastanenizdeki ‘Veteriner Nöroloji’ uygulamalarından biraz bahseder misiniz?
Dünyada Veteriner Nöroloji özellikle son 15 yılda hızla ilerleme gösterdi. Özellikle A.B.D ve İngiltere’de sadece nöroloji ile ilgilenen veteriner hekim, profesörler ve uzmanlar bulunuyor. Ülkemizde de son yıllarda birçok veteriner hekim nöroloji alanında kendini geliştirmekte ve başarılı olmakta. Özellikle hareketli ırklarda ve ırka yatkın French ve İngiliz Bulldog, Pug, Dachsund, Pekingese gibi köpeklerde omurgada disk fıtıklarına rastlamaktayız. Bu problemler ani olarak gelişebilir, yavaş yavaş ilerleyerek son safhada bize semptom olarak dönebilir. Yine trafik kazaları ve yüksekten düşmeler gibi travmatik durumlarda omurga kırıkları sıklıkla karşımıza çıkıyor. Birçok köpek ve kedide sinir hasarları sonucu felç durumları ile karşılaşıyoruz, aynı zamanda beyin tümörleri de sıklıkla karşılaştığımız vakalar içerisinde yer almakta. Dünyadaki gelişmelere ayak uyduran hastanemizde nöroloji hastalarına yaklaşımda da profesyonelleşmeye devam ediyoruz. Hastanemiz bünyesinde bulunan ekipmanlar ile birçok nörolojik hastalığın teşhisini koyup tedavisini yapıyoruz. Ayrıca daha sonra ihtiyaç olursa fizik tedavi programları ile tedavimizi destekliyoruz. Felç olarak hastanemize gelen birçok hastamız tekrar yürüyerek hastanemizden sağlıklı bir şekilde ayrılıyor. Nöroloji hastaları hem hasta sahibi hem de bizim için mesleki olarak yüzümüzü güldüren, tatmin ve mutluluk derecesi yüksek olan hasta profilidir. Bu güzel geri dönüşümlerin yanı sıra özellikle trafik kazalarında ya da geç kalınmış vakalarda geri dönüşümsüz hasarlar olabiliyor ve kalıcı felç durumları oluşabiliyor.

Yorumlar

0 yorumlar