Ankara Life Dergisi

Manuel Terapi ve Kayropraksi

Özellikle sağlık alanında sosyal medyanın hızlıca artmasıyla beraber videolarda sık sık gördüğümüz, bazılarının çok rahatladım dediği o boyun, belin ya da herhangi bir eklemin ani bir hareketten sonra çıkarttığı o ses; kırttttt…
Yukarıda açıkladığımız halk arasında kütletme denilen o işlem aslında manipülasyon yani eklem mobilizasyonunun beşinci son aşaması. Eklemlerimiz belirli bir hareket açıklığında herhangi bir sorun olmaksızın hareket ederler ve biz bu hareketi eklem mobilizasyonu olarak tanımlarız. Birçok kas iskelet sistemi problemi sonrasında ya da bu problemlere neden olarak eklem mobilizasyonundaki azalmaları gösterebiliriz ve tabii ki eklem mobilizasyonuna bağlı olan değişimleri de unutmamak gerekir. Şunu biliyoruz ki bir eklemdeki hareketlilik tam değilse o eklemde doğru yük aktarımından söz edilemez. O yüzdendir ki ağrılı gelen birçok kişide özellikle eklem hareketliliğini test ederiz ve bu hareketlilikteki azalmaları gözlemleyebiliriz.

Manuel terapi işlemleri içerisinde olan mobilizasyonla eklemlerdeki hareketliliği arttırmayı hedefleriz, mobilizasyon işleminin o son aşaması olan manipülasyon ise eklerden bize yansıyan ‘tık’ diye bir ses açığa çıkarır. Peki manipülasyon işlemi tehlikeli mi? Kesinlikle, fazlasıyla tehlikeli. Bu eğitimi almış ve ilgi alanlarını, branşlarını ortopedik rehabilitasyon, sporcu rehabilitasyonu gibi alanlara yönelterek kendilerini geliştirmiş ilgili meslek mensupları tarafından yapılmalıdır. Yanlış uygulama sonrasında yumuşak dokulara zarar verebileceği gibi çok daha ciddi sonuçlar doğuran damar sinir paketlerinde de zarara sebebiyet verilebilir. O yüzden alanında uzman kişiler tarafından öncesinde size özel yapılacak kas iskelet sistemi değerlendirmesinin ve hikayeniz ek rahatsızlıklarınızın detaylıca dinlendikten sonra uygulanmalıdır.

Peki ya kendi kendimize özellikle parmaklarımıza yaptığımız o hareketler sonrası gelen sesler zararlı mı? Net bir ifadeyle hayır zararlı değil, fakat uzun süreli bu hareketi yaparsanız sonrasında elde kuvvetsizlik, kalem tutarken ya da bir şey taşırken yani parmaklarımızı çalıştırırken çabuk yorulma ve ağrı ile karşılaşabilirsiniz.

Gelişen teknolojiyle beraber eklem mobilizasyonunda, kas kuvveti gibi birçok parametreyi daha objektif şekilde görebilmek ve daha güvenilir mobilizasyon, manipülasyon işlemleri uygulayıp sonucu daha hızlı ve objektif değerlendirmek mümkün. Eklem hareketliliğin azalmasını ve problemlerin bu azalma kaynaklı olabileceğine karar verdikten sonra eklem mobilizasyonunu arttırmak için manipülasyon yapıp ‘kırrt’ diye bir ses duymak her şeye iyi gelir mi, yeterli midir? Hayır, çoğu zaman yeterli değildir. Çünkü vücudumuz bir bütün ağrının kaynağı olan şey çoğu zaman tek bir sebepten kaynaklanmaz. Örneğin eklemi manipülasyon (kütürdetme) işlemi ile hareketlendirdiysek kasları başka işlemlerle kuvvetlendirmeli, dokuları başka işlemlerle kanlandırabilmeliyiz ki ağrı kaynaklarımızı ortadan kaldırabiliriz.

Her birey, her ağrı, her problem birbirinden faklıdır ama unutmayalım ki her ağrıya bir çağrı vardır. Ağrısız yaşam mümkün.

Yorumlar

0 yorumlar