Ankara Life Dergisi

”İmplant Eskisi Kadar Zor Değil…”

Günümüzde eksik dişlerin yerine konacak protez diş uygulamalarında kullanılan çok değişik materyal ve çeşitli yöntemler var. Dental implantların doğal diş yapısına en uygun alternatif olduğunu vurgulayan Diş Doktoru Zekeriya Taşdemir, implant uygulamasının genellikle muayenehane koşullarında ve lokal anestezi altında yapılabilir olmasının da önemli bir avantaj sağladığına dikkat çekiyor. “Diş implantları, kaybedilmiş diş kökünün yerine yerleştirilen ve diş kökünün işlevini yerine getirmesi beklenen titanyum vidalardır. Protez diş, bu vidaların üzerine takılır. İmplant tedavisiyle doğal diş yapısına en yakın onarımı yapmak mümkün olur” diyen Dr. Taşdemir, kentin en çok okunan yayını Ankara Life Dergisi’nin sorularını yanıtladı…

İmplant nedir, angi durumlarda uygulanır?
Kaybedilen dişlerin yerine cerrahi olarak yerleştirilen, üzerine protetik üst yapının yapılacağı, alloplastik materyale dental implant denir. İmplant uygulamaları implantın cerrahi olarak yerleştirilmesi ve sonrasında üstüne protetik üst yapının yapılmasını içeren iki aşamadan oluşur. Günümüzde neredeyse tüm diş eksikliklerinde uygulanabilmektedirler.

İmplant yaptıracak olan hastaların tedavi ile ilgili size en sık sorduğu soru nedir?
“Hocam ağrı olacak mı?” ve “ne kadar sürecek?” soruları bize en sık sorulan sorular. Şunu belirtmeliyim ki implant uygulamaları ağrısız uygulanmakta ve hastalarımız aynı gün işlerine dönebilmektedir.

Kaç dakika sürecek sorusu ise biraz hastaya ve hekime bağlı değişebilmektedir. bir implant 5 dakikada sürebilir, ekstra işlemler gerektiren bir implant uygulaması 1 saate kadarda uzayabilmektedir. Ama bu sürenin uzaması ile hastanın ağrısının olacağı şeklinde yorumlanmamalıdır.

İmplant, hastaların oldukça korktuğu dental uygulamalardan biri. Bu alandaki gelişmelerle birlikte dentafobinin de önüne geçilebilir mi? Ağrısız implant mümkün müdür?
İmplant uygulamaları artık rutinimize girmiş durumda. Ağrı durumu bu cerrahilerde yaşanmıyor diyebilirim.

Hastaların korkularını ben işlemin yapılabilmesi için sağlanması gereken steril şartların hastalar tarafından yanlış anlaşılmasına bağlıyorum. Aslında işlem bir çok dental uygulamadan basit ve kısa sürmektedir.

Eskisi Kadar Zor Değil

Her hastaya implant uygulanabilir mi? Bu noktada vakayı zorlaştıran unsurlar nelerdir?
Her hastaya uygulanır denilemez ama hastalarımızın çok büyük bir kısmına implant uygulayabiliyoruz. Zorlaştıran unsurlar genel olarak hastaya bağımlı faktörler, bazı sistemik hastalıklar veya kemik eksiklikleri. Bu durumda da kemik artırım işlemleri gerçekleştirerek veya hastalarımızı tıp hekimlerine konsülte ederek işlemleri gerçekleştirmekteyiz.

İmplant yapılamadığında hasta için en uygun ikinci seçenek nedir?
Hastalarımızın çok büyük bir kısmında böyle bir sorun yaşamıyoruz ama yapılamaması durumunda imkan varsa hastaların kendi dişlerini küçülterek yapılan sabit protezler imkan yoksa da hareketli protezlerle hastaların beklentilerini karşılamaya çalışıyoruz.

Estetik ve Kullanışlı İmplantlar

İmplant yapılan diş hastanın diğer sağlıklı dişleriyle birebir aynı işlevde olabilir mi?
İmlant üstü protezler hastaların kendi dişlerini günümüz teknolojisinde hem estetik hem de fonksiyonel açıdan en iyi taklit eden seçeneklerdir.

İmplant yapıldıktan sonra nelere dikkat edilmeli?
Hastalarımıza bu tip cerrahiler sonrası ağrı yaşamaması, hayat kalitesinin düşmemesi ve sosyal hayattan kopmaması için bazı ilaçlar veriyoruz bu ilaçları düzenli ve bizlerin belirttiği şekilde kullanmaları gerekiyor.

Ayrıca dikiş atılan bölgeyi fırçalamamalarını veya o bölgede dikişler üzerinde risk oluşturabilecek herhangi bir uygulama yapmaması gibi önerilerde bulunuyoruz.

Dikişsiz implant uygulaması mümkün mü?
Evet mümkün, 3 boyutlu görüntülemelerde hastanın kemiği bu işleme uygunsa bende sıklıkla dikişsiz yöntemi tercih ediyorum. Hastanın ameliyat sonrası şişlik ve ağrısı ciddi oranda azalıyor diyebilirim.

Yorumlar

0 yorumlar