Ankara Life Dergisi

Çocuk ve Çocuk Ruha Sahip Olanların Kliniği!

Pedodonti Uzmanı Dt. Tuğba Çınar, şehrin marka yayını Ankara Life Dergisi’ne konuk oldu. Çocuk Diş Hekimliği üzerine yaptığımız röportajımız sizlerle. İyi okumalar dileriz.

Tuğba Hanım, Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı tam olarak nedir ve neleri kapsar?
Çocuk Diş Hekimliği 0 – 16 yaş arası bebeklik, çocukluk ve ergenlik dönemlerindeki diş hekimliği uygulamalarını kapsayan bir uzmanlık dalıdır.

Siz Çocuk Diş Hekimliği Uzmanlığı’nı seçmeye nasıl karar verdiniz?
Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden mezun olduktan sonra çocuklarla iletişimimin kuvvetli olması nedeniyle Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti AB Dalı’nda uzmanlık eğitimime başladım ve 2013 yılında uzmanlık ve doktora eğitimimi tamamladım. Ankara’da bir ilke imza atıp her köşesi çocuklar için dizayn edilmiş “Çocukların Diş Kliniği”ni kurarak hem çocukların hem de çocuk ruhlu yetişkinlerin korkusuzca ve keyifle tedavi olabileceği bir klinik kurdum. Ortodonti Uzmanı Dr. Zeynep Yetkin ile birlikte pedodonti – ortodonti alanında da büyüdük. Çocuk Diş Hekimliği, zor bir branş olmasına rağmen, her gün çocuklarla birlikte olduğumuz için mesleki açıdan verdiği tatmin duygusu çok yüksek ve oldukça keyifli bir branş. Düşünsenize kaç meslekte koşarak kapıdan giren bir çocuk, “Doktor teyze seni çok özledim!” deyip karşısındakine sarılabiliyor?

Biz yetişkinler bile diş hekimlerinden korkup, diş tedavilerinden kaçınırken çocuklar daha çok korkmuyor mu?
Diş hekimi korkusu, yalnızca yaşanılan olumsuz deneyimlerin değil çevreden duyulanların da neden olduğu bir duygu. Çocuklarda da çoğu zaman ebeveyn ve yakın çevrenin onlara geçirdikleri korkuları ve kaygıları görebiliyoruz. Ancak biz pedodontistler, tedaviler haricinde çocuklara karşı psikolojik yaklaşım ve davranış yönlendirmesi eğitimlerini de aldığımız için çocukların bu korkularını aşmalarına yardımcı olabiliyoruz.

Çocukluk çağında en yaygın görülen kronik hastalığın diş çürüğü olduğu açıklandı. Peki diş çürüğü bu kadar yaygınken çürüksüz olmak mümkün mü?
Bir yaşından itibaren düzenli diş hekimi kontrolleri, dişlerin ilk çıktığı andan itibaren günde en az iki kez fırçalanması ve fissür örtücü, flor uygulamaları gibi koruyucu diş hekimliği uygulamaları sayesinde diş çürüklerinin önüne geçmek mümkündür. Gerekli tedaviler yapılmadığında çürükler erken diş kaybına neden olabilir; çocukların beslenmesini, konuşmasını, estetik görünümü etkilemenin yanında ağız ve çene yapısını bozarak ortodontik tedavi ihtiyacını artırabilir.

Yorumlar

0 yorumlar