Vegan Beslenmenin Lezzetli Adı İNput

0
227

Bu sayımızda Ankara’da doğan bir plant-based “sağlıklı atıştırmalık” markası olan
iNput’un yaratıcısı Seda Koç’un atölyesindeyiz. Kısa zaman içerisinde neredeyse tüm cafelerde karşılaşır olduğumuz ürünlerinin ve kendisinin başarısını konuşacağız.

Seda Hanım, ilk olarak “plant-based” nedir diye sormak istiyorum, malum ülkemiz için çok yeni bir kavram.
Haklısınız ülkemizde yeni yeni duyulmaya ve konuşulmaya başlayan bir kavram. Plant-based’i bitki temelli olarak Türkçeleştirmek mümkün. Plant-based, 1944 yılında veganlık paralelinde doğmuş bir kavramdır.

Yani plant-based ve veganlık aynı anlama mı geliyor?
Değil ama çok karıştılan kavramlar. Aslında plant-based beslenmek, veganlığın adımlarından yalnızca biri. Temelde tam anlamıyla ‘’veganım’’ diyebilmek için yediklerinizin yanında; giydiklerinizin ve yaşam biçiminizin çevreye olumsuz etkisinin olmaması, veganizmi bir kimlik olarak değil özgür birey olarak benimsenmiş bir yaşam biçimi olarak görmek gerekiyor. Veganlığı etikete çevirmeden yaşamak her zaman birinci öncelik.

Ürünlerinize neredeyse tüm cafelerde rastlamak mümkün, Ankara’da bu kadar fazla vegan var mı?
Ne yazık ki o kadar fazla vegan henüz yok…

O zaman bu talebin sebebi ürünlerin lezzeti mi?
iNput’un doğuş amacı olarak “sağlıklı/bitkisel/vegan ürünler tatsız tuzsuz olur” algısını yıkmak istememdi zaten. Sanırım bunu başardım. Cafe işletmecileri vegan olmayan müşterilerin oldukça yoğun bir talebi olduğunu söylüyorlar.

Ürünlerin tarifleri size mi ait?
Baştan sona. Vegan olduktan sonra özellikle “tatsız, tuzsuz” enerji barlarından gına gelince kendim tüketmek için başladım denemelere. Öncesinde mutfağa girmezdim pek.

Daha önce bu sektörde değildiniz yani?
Hayır, asıl mesleğim bilgisayar mühendisliği. 6 yıl mühendis olarak çalıştıktan sonra 2017 yılında bilişim sektöründeki önemli bir şirketten Kıdemli İş Analisti pozisyonundan ayrıldım.

Çok radikal bir karar…
Belki de öyle; sonuçta 4 yıl okuduğum, 6 yıl kariyer yaptığım bir işi bıraktım.

Aileniz, dostlarınız, eşiniz bu kararı nasıl karşıladılar; ben bile şaşkınım şu anda?
Ailem ve arkadaşlarım da şaşırdılar, hatta çok garipseyip vazgeçirmeye çalışanlar bile oldu. Ama eşim sürecin her aşamasında her zaman en büyük destekçimdi.

Mesleğinizi bırakmayı planlamış mıydınız?
Artık bu işi yapmayayım gibi bir planım hiç yoktu. Benim iNput diye bir marka çıkartmak gibi bir planım da yoktu…

Peki, nasıl aldınız bu kararı bir anda?
Ben işinde mutlu ama yediklerinden mutsuz bir vegandım. Araştırdıkça ve denedikçe gerçekten lezzetli tarifler çıkartmaya başladım. Vegan beslenmeyen arkadaşlarım da benden tarif istemeye başladılar. Benim hayalim tamamen bitkisel beslenme içerikli bir tarif kitabı yazmaktı.

Kitap yazmaktan vazgeçip bir marka yarattınız yani?
Hayır; aslında iNput sayesinde bir adım daha yaklaştım. Kurumsal bir işte çalışıp bir taraftan da kitap yazmak neredeyse imkansız. Bir arkadaşım o gün bir ismi olmayan iNput’ları denedi ve bunların kafelerde yoğun talep göreceğine beni ikna etti. Hatta ilk görüşmemi de kendisi ayarladı.

Bu anlattığınız süreç ne kadar sürdü?
Yaklaşık 2 hafta.

2 hafta mı? Peki, bu kadar hızlı bir karar alırken hiç mi tereddüt etmediniz?
Elbette insanın kaygıları oluyor. Hele ki benim gibi çok detaycıysanız .

Kariyerimden vazgeçmek çok zor olmadı ama insan ister istemez ekonomik endişeler duyuyor. Ürünlerin ilgi gördüğünü görünce bu endişem azaldı. Eskisine nazaran biraz daha az kazanıyorum şimdilik ama çok daha mutluyum.

Peki ya hayaliniz olan kitap?
Kitap yolda… iNput bana istediğim eğitimleri almam konusunda büyük bir imkan sağladı.

Yeni bir şey öğrenirken ya da denerken en önemli engel zaman. iNput sayesinde yüzlerce kitap okuyup onlarca eğitime katılma şansım oldu.

Yakın zamanda da New York’taydınız sanırım?
Evet; Plant Lab’in birçok eğitimini on-line olarak tamamlamıştım ama Natural Gourmet Institute’ün Vegan Dessert ve Plant-based Cooking eğitimlerini çok merak ediyordum. Bana göre tek eksik taş bu eğitimleri yerinde almaktı ve onu da Eylül’de tamamlama şansım oldu. Kitabın gecikme sebebi de bu eğitimi almak istememdi. Artık tek konsantrasyonum kitabım ve iNput.

Kitabı ne zaman raflarda göreceğiz?
Taslağı bitmiş durumda aslında, ama tekrar gözden geçireceğim bir iki bölüm var. Eğer planladığım gibi olursa 2019 yılı sonunda raflarda olur.

Demek ki okuyucularımız bu lezzetli tarifleri denemek için bir yıl daha bekleyecekler…
Tüm tarifleri görmek isteyenler ne yazık ki bekleyecekler ama farklı başlıklar altında bir workshop serisi hazırlıyorum. Kitapta olduğu gibi bu tarifler de pratik, ekonomik ve tabi ki lezzetli.

İlgilenen herkese bitkisel beslenmenin sanıldığı kadar zor olmadığını ekonomik alternatiflerle anlatmak ve hem benim hem de onların güzel vakit geçirebilecekleri bir zaman dilimimiz olsun istiyorum.
Bu workshoplara 1-2 ay içerisinde başlayacağım.

Biz de davetliyizdir umarım
Elbette, Ankara’da bir aktivite olur da Ankara Life davetli olmaz mı hiç!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here