Peki, Ankara’da Beyran Nerede Yenir?

0
55

Tagore Cad. No:58 / Yıldız da yaklaşık 9 ay önce açılan “Beyran Entep Mutfağı” antep lezzetlerini deneyimleyebileceğinizi güzel bir mekan. Sahibi Murat Bey Gaziantepli ve yörenin leziz yemeklerini Ankara ile tanıştırdı. Peki Beyran Entep Mutfağı’nda ne yenir?

İlk olarak mekana ismini veren “Beyran” ile başlayalım…
Dediğim gibi yemeklerde Antep tariflerine sadık kalınmış. Beyran, yaklaşık 9-10 saat kadar kaynatılan kuzu gerdan ve kol etinin suyu ve tiftiklenmiş etinden yapılıyor. Bakır kaselerde istenildiğinde hazırlanarak servis ediliyor. Acılı, yağlı ve bol sarımsaklı bu çorba mutlaka denemeli.

Burada beyran üzerine Antep lahmacunu bir klasik
Antep lahmacununun en önemli özelliği bol sebzeli, çıtır ve sarımsaklı olmasıdır. Sebzesinin bol olması lahmacunu renkli ve iştah açıcı göstermekle birlikte lezzet olarak da damak çatlatır hale getirir. Beyran Entep Mutfağı lahmacunu tam Antep usulü yapıyor. Sebze oranı, eti ve ekmeği ile nefis bir lezzet sunuyor.

En çok tercih edilen kebaplardan biri “Tike Kebabı”
Tike kebabı, dana bonfile etinin iri halde kesilip kavram yağında bekletilip şişlere dizilerek pişiriliyor. En önemli özelliği baharatsız ve iri parçalı olması. Bu şekilde etin lezzeti çok iyi alınabilmekte. Kavram yağının verdiği aroma da lezzetini katlıyor. Bu yüzden tike kebabı en çok tercih edilen kebaplar arasında.

Kış mevsiminin en güzel kebaplarından Soğan Kebabı hem göze hem damağa hitap ediyor…

Antep yemeklerinin en sevdiğim özelliği her mevsimin kendine has yemeğinin olmasıdır. Kış aylarının en lezzetlisi ise Nar Ekşili Soğan Kebabıdır.

Küçük soğanların kabuklu halde ve aralara kebaplık etlerle tepsiye dizilmesi ile yapılan bir kebaptır. Fırında pişer ve pişmeye yakın nar ekşili bir sos eklenir. Bu şekilde bir süre daha pişen soğan kebabının dibindeki sosu, kebaplık etin yağı ile özdeşleşerek çok leziz bir hale gelir. Lavaş ekmeğine dürüm yapılarak yenmesini şiddetle öneririm 🙂

Antep’e özgü bir kebap Simit Kebabı…
Simit kebabı Antep’in leziz kebaplarından. Kıyma kebabı gibi yapılır ama içinde miktar ince bulgur olanıdır. Antep’te ince bulgura simit dediklerinden adına Simit Kebabı deniyor. Mangalda ya da fırında olabiliyor. Beyran Entep Mutfağı’nda güvece dizilerek fırında pişiriliyor. Denenmesi gereken bir kebap…

Tatlı olarak Katmeri deneyin…
Katmer incecik açılmış yağlı hamurun içine kaymak, antep boz fıstığı ve toz şeker eklenerek yapılan ve fırında çıtır hale gelinceye kadar pişirilen enfes bir tatlıdır.

Kesinlikle denenmesi gereken bir lezzettir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here