Ankara’da Deniz Havası: Trilye Restoran

0
283

“Trilye’de balık mevsimi bitmez” dedik ve Ankaralı’ya dört mevsim balık yedirmeyi başardık.

Trilye, pek yakında Kuleli Sokak’ta

Balık sektörünün deneyimli ismi Süreyya Üzmez, “Trilye’de balık mevsimi bitmez” diyerek Ankaralılara dört mevsim balık yenilebileceğini öğretti. Bitmez tükenmez balık sevdasını sofralara taşıyan Üzmez’in sektördeki emeği büyük. Pek yakında Kuleli Sokak’ta hizmete devam edecek olan Trilye, yeni yerinde misafirlerini ağırlamayı heyecanla bekliyor. Üzmez ile Trilye’nin yeni yerindeki hedeflerini ve sektörü konuştuk.

Dünden bugüne sektörünüzde yaşadığınız ve deneyimlediğiniz süreci anlatır mısınız?
Sektöre fiili olarak 2001 yılında girdim. 2001 yılında Mahatma Gandhi Caddesi’nde Seagull isimli bir restoran açtım. Daha sonra Trilye’de faaliyetlerime başladım. Ama daha önceki yıllarda da Silahlı Kuvvetler’de yeme-içme işini yapıyordum. Yani emekli olup sivil hayata geçtiğimde sadece “iş değiştirmiş” oldum. 15 yıldır ikinci bir hayata yeniden başlamış gibiyim, arkadaşlarım emeklilik yaşantısının tadını çıkarırken ben çalışmanın ve ekonomiye istihdam sağlamanın, üretimin tadını çıkarıyorum.

Sektörde çok deneyimim var. 15 yılda Ankara’da yeme-içme sektöründeki gelişmelere çok seviniyorum. Dışarıda yemek yeme alışkanlığı gün geçtikçe artıyor. Sektör büyüyor, her ne kadar pastanın dilimleri azalsa da çarşı uzadıkça nasip artar.

Yeni yerinizdeki hedefleriniz neler?
Yeni yerimiz çok ferah. Büyük bir müstakil otopark var. Bir tanesi açık hava olmak üzere 3 adet özel oda var (Lobster ve Oyster adında). Mutfak oldukça büyük ve hijyenik koşullara tam yanıt veriyor. Pırıl pırıl ve şeffaf, ekrandan görülebilecek. Açık hava alanı alttan ısıtmalı. Sigara içilebilen alan, sigarasız alandan tamamen kopuk. Çocuk oyun alanı var. Yemeklerde kullanacağımız sebzeleri kendi seramızda yetiştireceğiz. Şömine var, çok cici. Şarap mahseni var. Yani aklınıza gelebilecek her şey yeni mekanımızda mevcut. Daha önceki mekanımızın fiziki koşulları buna müsait değildi. Çok arzu ettiğimiz şeyi yapmıyorduk. Burası Ankara’nın en güzel lokasyonunda en güzel noktası.

Neden böyle bir yenilenmeye gittiniz?
Artık zamanı gelmişti. Trilye fiziki koşullar yönünden bize yanıt vermiyordu. Bina eskiydi. Altyapı çok yetersizdi. Her gün bir arıza meydana geliyordu. Her hafta yabancı bir Cumhurbaşkanı veya önemli bir kişiyi ağırlayan mekanın sokağı çok dardı. Trafik kilitleniyor, giriş çıkış zor oluyordu. Yenilenmenin, müşterilerimizin isteklerini yerine getirmenin zamanı gelmişti. Mutfak çok küçüktü. Personelin istirahat alanı yoktu. Bütün isteklerimize cevap verecek bir yer gerekliydi.

Ankara’nın balık sektörüne bakışını değerlendirir misiniz?
Balık tüketiminin tek artış gösterdiği il Ankara. “Balık Ankara’da Yenir” isimli bir TV programı yaptım biliyorsunuz. Ankaralı balığı seviyor, balığa ilgisi çok. Zaten Ankara tam merkezde. En iyi balık Ankara’ya geliyor.

Ankara’ya dört mevsimde balık yiyebilineceğini öğrettiniz. Bunu nasıl başardınız?
Dürüst ve ciddi iş yaptık. Balık yasağında bile yasak kapsamına girmeyen olta balığı getirdim. Her mevsim tedarik ettim ve asla dondurulmuş balık satmadım. “Demek ki yazın da balık yeniyormuş” dedi müşteriler ve bize güvendi. Biz de “Trilye’de balık mevsimi bitmez” dedik ve Ankaralıya dört mevsim balık yedirmeyi başardık.

Türkiye’de Trilye ve ötekiler diye bir kanı var. Bu başarıyı nasıl gerçekleştirdiniz?
İstanbullular çıkardı bu söylemi. “Trilye’ye uğramadan Ankara’dan dönülmez. Balık restoranları ikiye ayrılır: Trilye ve diğerleri diye.” Bu başarıyı çalışarak yakaladık. Çalışmak, çalışmak, çalışmak. 14 yıldır. Cumartesi ve pazar dahil her gün ailece işimizin başındayız. “Yenilenmeyen yenilir” ilkesi ile sürekli kendimizi yeniledik. Uluslararası ödüller aldık. Tripadvisor’da yıllardır binlerce restoran arasından birinci seçiliyoruz ve her yıl mükemmeliyet sertifikası alıyoruz. Her gün taze balık, her gün aynı kalite ve her yıl yükselen bir çizgi. Başarı asla tesadüf değildir!

Ülkemizde balık sektöründe yurtdışına açılmak hayal gibiydi. Siz yurtdışından da konuklar ağırlıyorsunuz. Bu konuyla ilgili ne düşünüyorsunuz?
Yurtdışından çok müdavim müşterimiz var. Dünyanın tanıdığı devlet adamları, işadamları Trilye’yi biliyor artık. Trilye dünya markası olma yolunda.

Dünyadaki yenilikleri ve gelişmeleri takip etmek ne derece önemli? Bu konudaki tavsiyeleriniz neler?
Dünyayı dolaşıyoruz. Yüzlerce restorana gidip kıyaslama yapıyoruz. Ama tek yol lezzet. Trilye pek çok ünlü mekandan daha lezzetli ürünler sunuyor. Çünkü Türkiye’nin doğası ve denizleri bize çok lezzetli ürünler veriyor. Bu hammaddeyi güzel işliyor ve fark atıyoruz. Her yerde deneyimimiz oluyor ama biz başkası değil, kendimiz oluyoruz. Kişilikli bir restoranız biz. Yenilikleri takip ediyoruz ama geleneksel Türk balık mutfağını temsil ediyoruz.

Bir de İstanbul’daki Trilye sevdalılarına da sürpriziniz var…
Nisan ayında da İstanbul Bebek’te eski Poseidon’un bulunduğu yerde Trilye’yi İstanbullularla buluşturacağız.

Sağlık için balık ye, balık için Trilye!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here